Επιστολή για την επερχόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στην Ήπειρο

/
0 Comments
Επιστολή απέστειλε χτες, Τετάρτη 24 Απριλίου, ο Σύνδεσμός μας προς τους βουλευτές της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, στους Περιφερειάρχες Ηπείρου & Ιονίων Νήσω καθώς και στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με την επερχόμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου όπως προκύπτει από την εφαρμογή της νέας δομής οργάνωσης του ΥΠΑΑΤ.



Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
ΠΡΟΣ:
1. κ.κ. βουλευτές Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας & Λευκάδας
2. κ. Περιφερειάρχη Ηπείρου
3. κ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
4. κ. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας

ΚΟΙΝ.:
1. ΓΕΩΤΕΕ
2. ΠΟΣΓ
3. Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
4. Σύλλογο Γεωπόνων Θεσπρωτίας
5. ΜΜΕ


ΘΕΜΑ
:
Υποβάθμιση υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ στην Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΧΕΤ.:
:
Η με αρ. πρωτ. 5/20.03.2012 επιστολή μας

Με το ανωτέρω σχετικό, σας γνωρίσαμε την πρόταση του νέου οργανογράμματος για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που κατάρτισε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο οποίο προβλέπονταν η κατάργηση τεσσάρων (4) από τα οχτώ (8) Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών (Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Ναυπλίου) καθώς και το σύνολο των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων.
Σύμφωνα δε με την έκθεση αξιολόγησης των δομών των οργανικών μονάδων του ΥΠΑΑΤ, για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου στις ανωτέρω υπηρεσίες θα πρέπει να προστεθεί η κατάργηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κατσικά και η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γάλακτος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων με έδρα την Αθήνα.
Την Τρίτη 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ σχετικά με το νέο οργανόγραμμα όπου και παρουσιάστηκε προς διαβούλευση η επίσημη πρόταση του Υπουργείου για τη νέα δομή των Περιφερειακών του υπηρεσιών.
Η πρόταση της νέας δομής δεν ξεκαθαρίζει τις επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες μεταξύ των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών, δεν εντάσσει όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες σε μια ενιαία δομή υιοθετώντας τη λογική “ο αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και ο έλεγχος στο κράτος” και επομένως διατηρεί μια δαιδαλώδη δομή όπου σε μια πόλη όπως τα Ιωάννινα θα υφίστανται τέσσερις διαφορετικές γεωργικές υπηρεσίες (Υπουργείου, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Δήμου) και επιπλέον οι υπηρεσίες των Νομικών Προσώπων (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).
Με βάση τη νέα αυτή πρόταση συστήνονται οχτώ (8) Διευθύνσεις Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών με έδρα τις αντίστοιχες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας. Στις νέες αυτές Διευθύνσεις δημιουργούνται Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης (τα λεγόμενα πολυδύναμα Τμήματα) τα οποία ενσωματώνουν τις αρμοδιότητες των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων καθώς και των Κέντρων Ελέγχου & Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), ενώ οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών θα εξασκούνται από τις ίδιες δομές που πλέον θα έχουν διευρυμένη περιφέρεια δικαιοδοσίας.
Από τη μελέτη της πρότασης διαπιστώνεται ότι σε κάθε νέα δομή Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης διατηρείται το αντίστοιχο υφιστάμενο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (μεταξύ αυτών και των προτεινόμενων για κατάργηση Πάτρας και Ηρακλείου) εκτός από αυτή της Ηπείρου. Για τη Πελοπόννησο, το Περιφερειακό Κέντρο της Πάτρας θα αναλάβει την περιοχή δικαιοδοσίας του αντίστοιχου του Ναυπλίου, ενώ για την Ήπειρο προβλέπεται η κατάργηση του Περιφερειακού Κέντρου Ιωαννίνων με τις αρμοδιότητές του να μετατίθενται στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης (!!).
Προκαλεί εύλογα ερωτήματα ο τρόπος κατανομής και ο σκοπός για τον οποίο διατηρούνται δύο (2) Περιφερειακά Κέντρα (Θεσσαλονίκης και Καβάλας) στη Βόρειο Ελλάδα και εντός της ίδιας Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης (Μακεδονίας – Θράκης) και επιλέγεται η αποδόμηση της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με την κατάργηση της υφιστάμενης δομής όταν είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι η φυτοπροστασία, ο ποιοτικός έλεγχος και οι γεωργικές προειδοποιήσεις για την περιοχή της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας δεν μπορούν να “συντονίζονται” από τη Θεσσαλονίκη.
Όμως μεγαλύτερη ανησυχία σε όλο τον γεωτεχνικό κόσμο και τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, προκαλεί η επιλογή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την πλήρη απογύμνωση και την αισθητή υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχει στους Ηπειρώτες παραγωγούς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Σε μια Περιφέρεια όπου η άσκηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας είναι ζωτικής σημασίας, η σημερινή γενιά οφείλει όχι μόνο να προασπίσει την παρακαταθήκη που αφήσανε οι προκάτοχοί της αλλά και να συμβάλλει στη βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών στους παραγωγούς του τόπου της.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων δεν μπορεί να υιοθετήσει την πρόταση που έχει το Υπουργείο για την περιοχή της Ηπείρου και, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα ελάχιστα χρονικά περιθώρια, σας καλεί να παρέμβετε άμεσα και συντονισμένα προκειμένου να αποτρέψετε με τη βούλησή σας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου η εφαρμογή μιας νέας δομής που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να λύσει


You may also like

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.