Με την υπ' αριθ. Γ2 1454/153572/27-01-2015 εγκύκλιο της, η Γενική Δ/νση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη θεώρηση των αδειών οδήγησης και των πτυχίων χειριστών αγροτικών μηχανημάτων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αναθεώρηση των αδειών και των πτυχίων χειριστών αγροτικών μηχανημάτων απαιτείται κάθε τρία (3) χρόνια για ηλικία άνω των 65 ετών (ΚΥΑ 122914/4-7-1984 – ΦΕΚ 491/Β΄/84 σε ισχύ) με επιμέρους λεπτομέρειες για κωφαλάλους μονόφθαλμους κ.λπ. όπως ορίζονται στην εν λόγω ΚΥΑ.

Επίσης το ισχύον καθεστώς για τη σύσταση και τις αρμοδιότητες Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Εξέτασης (ΔΙΕ) (δηλαδή ποιοι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί και πότε παραπέμπονται σε ΔΙΕ) ορίζεται στο Παράρτημα ΙΙΙ, Ενότητα Α΄, παρ. 2, υποπαράγραφος 2.1. – Σύσταση και 2.2. – Αρμοδιότητες του Π.Δ. 51/2012 καθώς και τα οριζόμενα του άρθρου 21Α, παρ.11 του Νόμου 4155/2013 (ΦΕΚ 120/Α΄/29-5- 2013).


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο πατώντας ΕΔΩ.



Αλλαγές στον τρόπο φορολογικής αντιμετώπισης του αγροτικού εισοδήματος προβλέπει η εγκύκλιος ΠΟΛ 1041/2015 που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Όπως προβλέπεται, όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων και ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά με βάση τα βιβλία και στοιχεία.
Οι αγρότες που δεν είναι υπόχρεοι και δεν τηρούν βιβλία, θα προσδιορίζουν τα κέρδη τους με βάση των φορολογικών στοιχείων που προβλέπονται από τον ΚΦΑΣ και οφείλουν να τηρούν και να διαφυλάσσουν έως τον χρόνο παραγραφής.
Σύμφωνα με το agronews.gr όλοι οι αγρότες υποχρεούνται στην έκδοση στοιχείων τα οποία θα πρέπει να διατηρούν και να φυλάσσουν προσεκτικά, δεδομένου ότι και για τη φετινή φορολογική χρονιά-όπως και την προηγούμενη- το φορολογητέο εισόδημά τους θα προκύπτει με λογιστικό τρόπο. Επίσης, σημειώνεται ότι ούτε σε αυτή την εγκύκλιο γίνεται αναφορά σε άλλα, περισσότερο φλέγοντα ζητήματα που εκκρεμούν γύρω από τη φορολογία αγροτών, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φορολογική αντιμετώπιση των επιδοτήσεων.

Στην ιστοσελίδα Ψηφιακές Υπηρεσίες Γεωργικών Φαρμάκων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (τέως ΥπΑΑΤ) τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων. 

Μέσω της ιστοσελίδας παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν ως υποψήφιοι συνταγογράφοι. 

Επισημαίνεται ότι με την υποβολή η αίτηση είναι έτοιμη για εξέταση και έγκριση από τον αρμόδιο υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών ενημερώνουν με σχετικές ανακοινώσεις τους ενδιαφερομένους για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. 
Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης για την ηλεκτρονική συνταγογράφιση (ΦΕΚ 2310/2014)) είναι η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας) ως Συντονιστική Εθνική Αρχή (ΣΕΑ) και σύμφωνα με το άρθρο 6 της με αριθμό 9497/104760/20.8.2014 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 2310) προβλέπεται η σύσταση Μητρώου συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων.
Από το Blogger.