Οι κάτοχοι κτηνοτροφικών µονάδων που λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης θα πρέπει στα πλαίσια του Νόμου 4056/2012 «Ρυθµίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις» να αρχίσουν άµεσα την διαδικασία αδειοδότησης τους, εφόσον την 12 Μαρτίου 2015 λήγει η τριετής προθεσµία που έδινε ο νόµος για την νοµιµοποίηση των υφιστάµενων, κατά την έναρξη ισχύος του (12-03-2012), κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ο Νόμος 4056/2012 έχει επιφέρει απλουστεύσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπό αδειοδότηση εγκαταστάσεων µε την απαλλαγή από αυτήν των µικρής δυναµικότητας εγκαταστάσεων, και µε την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (Π.Π.∆.) του µεγαλύτερου ποσοστού των λοιπών εγκαταστάσεων του Νοµού µας.



Με την υπ' αριθ. 13786/23-01-2015 εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει οδηγίεςγια τη διαδικασία υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2015 & πρώτης χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανωτέρω εγκύκλιο, ειδικά για το έτος 2015, η εν λόγω αίτηση αποτελεί και αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων στο πλαίσιο του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι το ελάχιστο μέγεθος ανά εκμετάλλευση, για την οποία μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ορίζεται στα 0,4 εκτάρια.

Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης είναι η 15 η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Για το τρέχον έτος (2015), η προθεσμία υποβολής λήγει την 15η Μαΐου, ημέρα Παρασκευή.

Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών (δηλαδή υποβολής της αίτησης μετά τις 9 Ιουνίου), η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται καθώς το 2015, πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εφαρμόζεται ένα νέο καθεστώς, το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης, το οποίο αντικαθιστά το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.
Για το λόγο αυτό, τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και το 2015 χορηγούνται νέα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης. Μεταβίβαση δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των οριστικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης στους δικαιούχους γεωργούς.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 147, τεύχος Β) δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2015 η υπ' αριθ. 104/7056 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που αναφέρεται στις "Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν.(ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου."

Με την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 1, θεσπίζονται:
  1. Οι εθνικές επιλογές και οι διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ' εκτέλεση του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013, του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 639/2014 και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 641/2014, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, με σκοπό τη χορήγηση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τον υπολογισμό της αξίας και του αριθμού των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τη διαχείριση και την κοινοποίησή τους στους γεωργούς.
  2. Oι διαδικασίες εφαρμογής για το καθεστώς της ενίσχυσης για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον («πράσινη ενίσχυση») .
  3. Οι διαδικασίες εφαρμογής για το καθεστώς της ενίσχυσης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.
  4. Οι διαδικασίες εφαρμογής για το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών.
  5. Οι βασικές διατάξεις για την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης− Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
  6. Οι βασικές διατάξεις για τη χορήγηση συνδεδεμένης στήριξης, σε εφαρμογή των άρθρων 52 και 53 του κανονισμού, καθώς και 7) οι βασικές διατάξεις για τη χορήγηση ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, σε εφαρμογή των άρθρων 56 ως 60 του κανονισμού.

Ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ



Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αρ. φύλλου 131, τεύχος Β) στις 22 Ιανουαρίου 2015 η απόφαση για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδακίνων και νεκταρινιών που επλήγησαν από την κρίση στην Ουκρανία καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης de minimis ορίζονται οι γεωργοί που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το έτος 2014 και διατηρούν τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (ha) - δηλαδή 1 στρέμμα - επιτραπέζιων ροδακίνων ή/και νεκταρινιών.

Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε: 
α) 2.200 ευρώ / εκτάριο (ha) για τους Νομούς Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας και Πιερίας. 
β) 1.850 ευρώ / εκτάριο (ha) για τους Νομούς Ημαθίας και Φλώρινας και 
γ) 1.650 ευρώ / εκτάριο (ha) για τους Νομούς Αργολίδας, Κοζάνης Κορινθίας και Ξάνθης.
Δείτε εδώ στο ΦΕΚ 131 (τεύχος Β, 22-01-2015) αναλυτικά την Υπουργική Απόφαση και τις Λεπτομέρειες εφαρμογής της.
Με κατεπείγουσα εγκύκλιό του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν Ομάδες Παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί προκειμένου να εισπράξουν τις ενισχύσεις που προβλέπονται. 

Σημειώνεται ότι οι μεμονωμένοι παραγωγοί μη μέλη Ο.Π μετά την ολοκλήρωση του μέτρου υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης (υπόδειγμα 1- εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ 145864/17.10.2014) το αργότερο μέχρι 31/1/2015 στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ - έδρα τους.


Με την ΠΟΛ 1007/2015 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 73 (τεύχος Β,16-01-2015) καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων αγρότες φυσικά πρόσωπα μπορούν να τύχουν απαλλαγής από την υποχρέωση τήρησης των βιβλίων εσόδων - εξόδων.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, παρέχεται η δυνατότητα, από το φορολογικό έτος (περίοδο) 2015 και εφεξής, μη ενημέρωσης λογιστικών βιβλίων στους αγρότες − φυσικά πρόσωπα οι οποίοι λόγω υπέρβασης των ορίων της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του Ν. 2859/2000 εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων), εφόσον:

α) τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών δεν υπερβαίνουν το ενάμιση εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ,
β) τα λογιστικά στοιχεία τηρούνται με τάξη και πληρότητα ώστε να εκπληρούνται με ορθότητα οι φορολογικές ή άλλες υποχρεώσεις του υπόχρεου και να διευκολύνεται η διενέργεια οποιουδήποτε ελέγχου, και
γ) δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Επίσης όσοι αγρότες − φυσικά πρόσωπα του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και στοιχείων) καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.


Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση ΕΔΩ



Κοµβικής σηµασίας για την κατοχύρωση δικαιωμάτων (ιστορικών και νέων) των άμεσων ενισχύσεων (τσεκ) είναι η δήλωση ΟΣ∆Ε του 2015, η υποβολή της οποίας ηλεκτρονικά ξεκίνησε από 19 Ιανουαρίου.
Οι καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο που θα δηλωθούν στο ΟΣ∆Ε του 2015 θα δώσουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους τα δικαιώµατα που θα τους ακολουθούν µέχρι και το 2020. Επομένως σκόπιμο είναι οι παραγωγοί να δηλώσουν όλες τις εκτάσεις προς επιδότηση που διαθέτουν καθώς και το σύνολο του ζωικού τους κεφαλαίου.

Τα νέα δικαιώµατα για την περίοδο 2015-2020 θα "κλειδώσουν" με την ενεργοποίηση του 2015 και θα ισχύσουν σε όλη την προγραµµατική περίοδο.

Ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τον αριθµό των εκταρίων, ενώ η αξία τους θα είναι µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση όπου χρειάζεται. Τα δικαιώµατα εθνικού αποθέµατος που θα αρχίσουν να δίνονται µε τα κριτήρια που θα οριστούν από φέτος θα έχουν εξαρχής και σταθερή την αξία του δικαιώµατος της περιφέρειας.


Σύµφωνα µε τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο υπολογισµός του ύψους της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ θα προκύπτει από το ύψος των δικαιωµάτων του 2014 µείον το 15%. Επίσης, αυτοί που λαµβάνουν υψηλές επιδοτήσεις θα χάσουν µέρος αυτών (µέγιστη απώλεια 30%), ώστε να προσεγγίσουν το µέσο όρο της περιφέρειας στην οποία εντάσσονται (250 ευρώ/εκτάριο στους βοσκοτόπους, 420 ευρώ/εκτάριο στις αρόσιµες και 500 ευρώ/εκτάριο στις δενδρώδεις), ενώ όσοι παίρνουν χαµηλές θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο για να πιάσουν κι αυτοί το µέσο όρο, τουλάχιστον στο 60% της µέσης αξίας της περιφέρειάς τους, ως το 2019.


Αναλυτικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στο 479ο φύλλο της Agrenda.


Επίσης πληροφορίες για τη νέα ΚΑΠ μπορείτε να δείτε στη σελίδα Η ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020 ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ του Συνδέσμου.




Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε νέα πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης (τσεκ) του έτους 2014 στις 14 Ιανουαρίου 2015 ύψους 23 εκατομμυρίων € σε 38.864 γεωργούς στο σύνολο της χώρας. Η [ληρωμή αυτή πραγματοποιείται σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία και δυνάμει των επιπλέον ελέγχων που έπονται της πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 που πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014.
Στον Πίνακα νέας πληρωμής ενιαίας Ενίσχυσης 2014 μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ποσά και τον αριθμό των δικαιούχων ανά Νομό της χώρας.

Με τη νέα αυτή πληρωμή το συνολικό ποσό που έχει ήδη χορηγηθεί για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης έτους 2014 ανέρχεται σε 1.823.000.000€, δηλαδή στο 97%.


Επίσης, ανακοινώθηκε ότι από τις 26 Ιανουαρίου 2015 αρχίζει η υποβολή των ετήσιων αιτήσειωνπληρωμής όλων των δικαιούχων που μπήκαν στα προγράμματα βιολογικών, απονιτροποίησης, ολοκληρωμένης και αμειψισποράς καπνού το 2011 και το 2012, σύμφωνα με τροποποιητική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αναλυτικά, η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη Διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών.pdf

Τo Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι παρατείνεται λόγω της κακοκαιρίας μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2015 η διαδικασία ολοκλήρωσης της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, παράλληλα δε ξεκινούν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή των απωλειών στη γαλακτοπαραγωγή εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού.

Συγκεκριμένα ανακοινώνεται ότι:


1. Οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014 πρέπει να φροντίσουν για την ολοκλήρωση της απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου έως τις 21 Ιανουαρίου, στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής γιατί χωρίς την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης.



2. Ξεκινούν άμεσα από τον ΕΛΟΓΑΚ οι συστηματικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι και συγκρίσεις σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εξεταστούν από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία οι πραγματικές επιπτώσεις της ασθένειας του καταρροϊκού πυρετού στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να καταγραφεί πλήρως η επίπτωση της ασθένειας στη γαλακτοπαραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο και να σχηματισθεί σχετικός φάκελος.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ξεκινήσει την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και απευθύνουμε έκκληση στους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στην έγκαιρη απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους ΔΑΟΚ μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Παράλληλα με την απογραφή που είναι σε εξέλιξη, ξεκινούν από τον ΕΛΟΓΑΚ διασταυρωτικοί έλεγχοι και συγκρίσεις για τις επιπτώσεις στη γαλακτοπαραγωγή και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη από τον καταρροϊκό πυρετό. Με την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω διαδικασιών η χώρα μας θα μπορεί να τεκμηριώσει μια σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση προς τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε τόσο για τη στήριξη του ζωικού κεφαλαίου της χώρας που επλήγη από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και για το ενδεχόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού των ζώων».

Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Ο ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσει άμεσα προσλήψεις εποχικού προσωπικού (57 ατόμων) του κλάδου ΠΕ Γεωπόνων στα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Πάτρας, Τρίπολης και Ηρακλείου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2190/94, όπως ισχύει σήμερα, κατόπιν της υπ’ αριθ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.6/231/30649/29-12-2014 εγκριτικής απόφασης της Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 33/2006, όπως ισχύει, για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών του ΕΛ.Γ.Α. που προέκυψαν λόγω των πλημμυρών των τελευταίων μηνών, με διάρκεια απασχόλησης έως 5 μήνες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στα Περιφερειακά Υποκαταστήματα ΕΛ.Γ.Α. και στην Κεντρική Διοίκηση/Διεύθυνση Διοικητικού/Τμήμα Προσωπικού μέχρι τις 15-1-2015, δηλώνοντας το Υποκατάστημα στο οποίο επιθυμούν να εργαστούν, συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά (ακριβή αντίγραφα ή φωτοαντίγραφα) :
α) δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,
β) τίτλο σπουδών,
γ) άδεια άσκησης επαγγέλματος
δ) πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα i)επεξεργασίας κειμένων, ii)υπολογιστικών φύλλων και iii) υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και 3 υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/1986, υποδείγματα των οποίων θα προμηθευτούν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α.
Επισημαίνεται ότι οι προσλαμβανόμενοι θα είναι στη διάθεση του Οργανισμού, ο οποίος
θα καθορίζει κάθε φορά με απόφασή του το Περιφερειακό Υποκατάστημα στη γεωγραφική δικαιοδοσία του οποίου θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για όσο χρονικό
διάστημα διαρκούν οι απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες με έδρα την έδρα του Περιφερειακού Υποκαταστήματος.



Ειδική αναφορά για τον πρωτογενή τομέα έκανε ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ήπειρο. Από τα Ιωάννινα, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των αιρετών περιφερειών και τους αποδίδει το 30% των πόρων του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2015 -2020 για να το κατευθύνουν στις απαιτούμενες επενδύσεις και παρεμβασεις.

Ειδικότερα, για το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με την πληρωμή της προκαταβολής της Εξισωτικής Αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, παρουσιάσθηκαν σημαντικά προβλήματα κυρίως λόγω σφαλμάτων στην κατανομή των βοσκοτόπων, κατανομή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας ενίσχυσης του 2014.

Αποτέλεσμα αυτών είναι πολλοί κτηνοτρόφοι να μην πάρουν προκαταβολή, ενώ άλλοι να πάρουν μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι τα σφάλματα στην επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων θα διορθωθούν το συντομότερο, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην χάσουν την εξισωτική αποζημίωση του 2014, την ενίσχυση της εκτροφής των σπάνιων φυλών ζώων, την ενίσχυση των βιολογικών προϊόντων αλλά και την ενιαία ενίσχυση του 2015.

           Πηγή: epiruspost.gr 






Με την ΚΥΑ 3724/162303/2014 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3438 (τεύχος Β) στις 22-12-2014 επιτρέπεται πλέον να πραγματοποιείται η ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση υπό την προϋπόθεση ότι το γάλα θα προέρχεται αποκλειστικά από την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση και δεν θα ξεπερνά τα 300 κιλά ημερησίως.


Ειδικότερα, η ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει:


Άρθρο 6

Εθνικά μέτρα για την ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση στη βάση της παραγράφου 3 του άρθρου 13 του Καν (ΕΚ) 852/2004 και της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του Καν (ΕΚ) 853/2004.

1. Η δραστηριότητα της ιδιοπαραγωγής στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση υπόκειται σε υποχρέωση καταχώρησης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.

2. Η ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση πραγματοποιείται με τη χρήση γάλακτος που προέρχεται αποκλειστικά από αυτήν.

3. Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα γάλακτος δεν δύναται να ξεπερνά τα 300Kg ημερησίως. Στις συστεγαζόμενες εκτροφές η ανωτέρω ποσότητα μπορεί να αναπροσαρμόζεται μετά από άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής με ανώτατο όριο τα 500Kg ημερησίως.

4. Ο χώρος παραγωγής πρέπει να είναι διακριτός, να διαθέτει όλον τον αναγκαίο για την παραγωγή εξοπλισμό και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 οι οποίες μπορούν να προσαρμόζονται με βάση τα άρθρα 2 και 7 της παρούσας.

5. Το προς μεταποίηση γάλα πρέπει υποχρεωτικά να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου Ι του τμήματος IX του παραρτήματος III του Κανονισμού (ΕΚ) 853/2004.

6. Για την εφαρμογή του HACCP με ευελιξία, πρέπει να γίνεται χρήση του «Γενικού Οδηγού για την Εφαρμογή Συστήματος Βάσει των Αρχών του HACCP για τις Μικρές Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις» του ΕΦΕΤ ο οποίος θα πρέπει να υφίσταται προσαρμογές με βάση τις παρεχόμενες οδηγίες.


Άρθρο 7

Παρεκκλίσεις από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/ 2004 σε εφαρμογή του άρθρου 7 του Καν. (ΕΚ) 2074/2005 για τα προϊόντα με βάση το γάλα με παραδοσιακά χαρακτηριστικά.

1. Επιτρέπεται η κατασκευή των τοίχων, των οροφών και των δαπέδων των θαλάμων κατά την πρώτη φάση ωρίμανσης αλλά και των ψυκτικών χώρων κατά τη δεύτερη φάση της ωρίμανσης από υλικά που δεν είναι λεία, στεγανά ή απορροφητικά ή ανθεκτικά στη διάβρωση καθώς και η χρήση φυσικών γεωλογικών τοίχων.

2. Επιτρέπεται η φυσική ξήρανση των τυριών τυρογάλακτος εκτός της εγκατάστασης με τη χρήση κατασκευής σε προφυλαγμένο χώρο και με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα, υπό την προϋπόθεση ότι αποτρέπονται ικανοποιητικά όλες οι πιθανές περιβαλλοντικές πηγές μόλυνσης.

3. Επιτρέπεται η κατασκευή θυρών και παραθύρων των εγκαταστάσεων από ξύλο.

4. Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων βαρελιών για την ωρίμανση και διάθεση τυριών με παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Τα ξύλινα βαρέλια απολυμαίνονται με νερό θερμοκρασίας βρασμού ή με ατμό χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

5. Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων αντικειμένων και εξοπλισμού όπως αναδευτήρων, καλουπιών, υποστηριγμάτων και ραφιών από ξύλο, υπό την προϋπόθεση ότι συντηρούνται τακτικά για την προστασία του παραγόμενου προϊόντος από φυσικούς κινδύνους.

6. Επιτρέπεται η χρήση υφασμάτων (τυρόπανα) για την στράγγιση, ή υφασμάτινων σάκων για την περιτύλιξη των προϊόντων.

7. Επιτρέπεται η ανάπτυξη επιφανειακής ευρωτίασης κατά το στάδιο της πρώτης ωρίμανσης των σκληρών και ημίσκληρων τυριών.


Με σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει γνωστό ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2015 θα μπορούν να υποβάλλουν όσοι δικαιούχοι επιθυμούν μόνοι τους On Line μέσω της ψηφιακής διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης και από τις 19 Ιανουαρίου 2015 μέσω των πιστοποιημένων φορέων υποβολής.
Ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων 
Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι για να λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι 15 Μαΐου 2015 να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους.

Σημειώνεται ότι εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου (μέχρι 15.5.2015) στο ΟΣΔΕ 2015 δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για αυτόν τον δικαιούχο ανεξάρτητα εάν είχε ιστορικά ή όχι δικαιώματα.
Νέα προκήρυξη για πιστοποίηση φορέων 
Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για την πληρέστερη υποστήριξη των αγροτών θα γίνει συμπληρωματική πιστοποίηση φορέων, επιπλέον όσων πιστοποιήθηκαν το 2014 και θα προκηρυχθεί άμεσα σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η υποβολή όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει ηλεκτρονικά ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης τους.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ 



Σύμφωνα με την παράγραφο ε) του Άρθρου 1 της ΠΟΛ 1002/2015 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 3, τεύχος Β, 5-01-2015) και υπογράφεται από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, γεωπόνου, γεωλόγου και δασολόγου,μεταξύ των άλλων,απαλλάσονται από το τρέχον φορολογικό έτος και εφεξής, από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.
Οι περιπτώσεις λιανικών συναλλαγών επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών παραστατικών (αποδείξεων).
Στην παράγραφο στ) αναφέρεται ότι απαλλάσονται από την υποχρέωση χρησιμοποίησης ταμειακής μηχανής και ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
Οι επαγγελματίες γεωτεχνικοί απαλλάσσονται της υποχρέωσης χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αλλά με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Με την υπ' αριθ. 515/05.01.2015 εγκύκλιο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν μέρος ή το σύνολο της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2014 προκειμένου να υποβάλλουν ένσταση.
Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα ανάρτησης των καταστάσεων στους Δήμους και τις Κοινότητες. Μάλιστα, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος, δε θα γίνονται δεκτές ενστάσεις, παρά μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, με την τήρηση της προβλεπόμενης υπάρχουσας διαδικασίας περί χαρακτηρισμού ως ανωτέρας βίας.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους εγγράφως:
- είτε απ’ ευθείας στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση ή Περιφερειακή Μονάδα ή Νομαρχιακό Γραφείο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
- είτε στους Φορείς οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να τις αποστέλλουν εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ή Περιφερειακή Μονάδα ή Νομαρχιακό Γραφείο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Για την υποβολή των ενστάσεων θα πρέπει να χρησιμοποιείται το συνημμένο Υπόδειγμα Ένστασης (Υπόδειγμα 2 της υπ’ αριθμ. 321699/5981/21-08-2008 ΥΑ).
Σημειώνεται ότι στην ένστασή του ο παραγωγός οφείλει να αναφέρει αναλυτικά τους λόγους υποβολής της σχετικής ένστασης (αναφέροντας π.χ. τυχόν λάθη που εντόπισε στα αποτελέσματα του διοικητικού ελέγχου) καθώς και να προσκομίζει οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο προκειμένου να αποδείξει το αληθές των λόγων του.



Σύμφωνα με την υπ' αριθ.  26610/2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (ΦΕΚ 3554, τεύχος Β, 30-12-2014), δίνεται παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2015 στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα πρώτης πληρωμής.
Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει ότι η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται από το δικαιούχο:
α) το αργότερο μέχρι και τις 30.06.2015, για όσες ατομικές αποφάσεις έγκρισης έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 30.09.2014.
β) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναγράφεται στην ατομική απόφαση έγκρισης, για όσες ατομικές αποφάσεις έγκρισης εκδοθούν από την 1.10.2014 και έπειτα.
Μη τήρηση του ανωτέρω όρου συνεπάγεται αυτοδίκαιη ανάκληση της ατομικής απόφασης έγκρισης πράξης.
γ) Δεν χορηγείται παράταση στις ανωτέρω προθεσμίες υποβολής του πρώτου αιτήματος πληρωμής.»
Επίσης, ανεξάρτητα από τα οριζόμενα στην Ατομική Απόφαση Έγκρισης του επενδυτικού σχεδίου, επιλέξιμες δαπάνες, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007−2013, είναι όσες καταβληθούν από τον Οργανισμό Πληρωμής (ΟΠΕΚΕΠΕ) στο δικαιούχο έως και τις 31.12.2015.

Ολόκληρη η ΚΥΑ εδώ


Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2014 στη Λάρισα, ανακοινώθηκε ότι για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε 53.956 δικαιούχους.
Όμως, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων, (περίπου 47.000), δεν έχει τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης.
Προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων όπου τα δικαιολογητικά τους δεν εμφάνιζαν προβλήματα, μέχρι οι υπόλοιποι δικαιούχοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή προκαταβολής της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2014.
Για τους υπόλοιπους δικαιούχους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναμένει τις επόμενες ημέρες τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά ώστε να ακολουθήσει και επόμενη συμπληρωματική πληρωμή με βάση τις πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί.

Η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι με τις πληρωμές αυτές αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα που σχετιζόταν με το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκότοπους ενώ για πρώτη φορά οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση μέσα στο 2014 περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων θα ξεπεράσει τα 190 εκ. €, ποσά σημαντικά για την λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Πηγή: www.agronews.gr 

Σύμφωνα με ανακοίνωση-επιστολή του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας που δημοσιεύεται στο agronews.gr, οι αγρότες που έχουν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν
στην έκδοση τιμολογίων για τις επιδοτήσεις που εισέπραξαν καθώς μέχρι και σήμερα ισχύει η υποχρέωση για τη φορολόγηση των επιδοτήσεων.

Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς, οι επιδοτήσεις λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των καθαρών κερδών και φορολογούνται κανονικά. Επομένως οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ θα πρέπει να εκδόσουν τιμολόγια προς τον ΟΠΕΚΠΕ και να τα καταχωρηθούν στα βιβλία ως έσοδο, ενώ θα υποβληθούν και στις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, οι οποίες ως γνωστόν υποβάλλονται έως 02.02.2015.



Πηγή: www.agronews.gr


Σε σημερινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται ότι στις 31/12/2014 έγιναν οι παρακάτω πληρωμές:

1) για το καθεστώς «ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 2013" ποσό 4.793.360,31 € σε 4.308 δικαιούχους, και

2) για το καθεστώς «ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 2014" ποσό 44.035.228,55 € σε 52.269 δικαιούχους.

Τα ποσά των ενισχύσεων θα είναι από σήμερα, 02/01/2014, διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.



Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επίσης ενημέρωσε ότι οι παραπάνω πληρωμές της Εξισωτικής αφορούν:

ΠΡΩΤΟΝ: τις ενστάσεις της Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2013

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: την 1η Πληρωμή Προκαταβολής Εξισωτικής Αποζημίωσης έτους 2014 για όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως είχε προγραμματισθεί.

Συγκεκριμένα:

● Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 το ποσό άγγιξε τα 5 εκ. € και αφορά 4.482 δικαιούχους με βάση διευκρινιστικά στοιχεία και δικαιολογητικά που προσκόμισαν.

● Για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2014 θα καταβληθούν 44,04 εκ. € σε 53.956 δικαιούχους οι οποίοι προσκόμισαν τα αναγκαία δικαιολογητικά και ανταποκρίθηκαν ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, όπως είχαν την υποχρέωση από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Η πληρωμή αυτή γίνεται για πρώτη φορά 8 μήνες νωρίτερα από τις πληρωμές εξισωτικής αποζημίωσης συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το ΥπΑΑΤ είχε εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 126 εκ. € που καλύπτει τις πληρωμές όλων των δικαιούχων. Όμως, ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων δεν έχει τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων ή τα στοιχεία των εισοδημάτων και απασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η πληρωμή τους. Για να μην υπάρξει καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων, των οποίων τα δικαιολογητικά δεν εμφανίζουν προβλήματα, μέχρι οι υπόλοιποι δικαιούχοι να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, έγινε στις 31.12.2014, η πρώτη πληρωμή προκαταβολής ΕΑ 2014.

Με τις πληρωμές αυτές αντιμετωπίζονται σημαντικά προβλήματα που σχετιζόταν με το πρόγραμμα δράσης για τους βοσκότοπους ενώ για πρώτη φορά οι συνολικές πληρωμές για την Εξισωτική Αποζημίωση από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα περιλαμβανομένων και της πληρωμής παλαιών εκκρεμοτήτων θα ξεπεράσει τα 190 εκ. €, ποσά σημαντικά για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν από σήμερα 2.1.2015 να ενημερώνονται για τα ποσά πληρωμής τους τα οποία θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη στους λογαριασμούς τους από σήμερα αργά το βράδυ.

Επίσης από τις 7.1.2015 οι δικαιούχοι της ΕΑ 2014 που παρουσιάσθηκαν προβλήματα στην πληρωμή τους ή δεν ήταν πλήρη τα δικαιολογητικά τους θα μπορούν να προσκομίζουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενη πληρωμή που θα γίνει.

Η επόμενη πληρωμή για την ΕΑ 2014 θα αφορά και την εξόφληση του υπολοίπου αυτών που λαμβάνουν τώρα την προκαταβολή, όσο και την πληρωμή αυτών που θα προσκομίσουν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά τους. Διευκρινίζεται ότι για να γίνει ορθά και με δίκαιο τρόπο η επόμενη πληρωμή, θα διορθωθούν και τυχόν σφάλματα στην κατανομή των βοσκοτόπων που έγινε στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης, διαδικασία που ξεκινάει και αυτή από 7.1.2015 και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.

Ως αγροτικό θα φορολογείται πλέον το εισόδημα που προέρχεται από εκμετάλλευση αγροτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 100 KW σύμφωνα με το άρθρο 116 του Νόμου 4316/2014 (ΦΕΚ 270, τεύχος Α).

Η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε 2.700 περίπου εκμεταλλεύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη τη χώρα που πλέον το εισόδημα που προέρχεται από τη δραστηριότητα αυτή θα φορολογείται με φορολογικό συντελεστή 13%,

Με βάση σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσοι αγρότες έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζουν να διατηρούν την αγροτική τους ιδιότητα και μπορούν συμμετέχουν απρόσκοπτα και να επιδοτούνται από τα προγράμματα και τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (γεωργοπεριβαλλοντικά, σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, ποιοτικών τροφίμων κ.α.), καθώς επίσης και να εισπράττουν στο ακέραιο τις δικαιούμενες ενισχύσεις (ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, αποζημιώσεις ΠΣΕΑ κ.α.).
Από το Blogger.